Boho sisustustyyli ja siihen sopivat valaisimet

valaisimet findland

Oletko aina haaveillut sisustavasi Boho tyylisen kodin? Kyseinen tyyli on etenkin edellisinä vuosina ollut hyvin pinnalla, ja jopa monet julkisuuden henkilöt ovat sisustaneet kotinsa bohoa seuraten. Boheemi, lyhyemmin boho sisustustyyli on runsas ja huoleton, ja tuo sinulle rauhallisen olon – jopa olon, että olisit jossakin rantalomalla. Boho onkin oikeastaan toisen trendaavan tyylin, minimalismin, vastakohta.  Boho tyyliin voi myös pienellä kynnyksellä yhdistää skandinaavisen sisustustyylin piirteitä. Boheemi tyyli koki huippuhetkensä 1960 – ja 1970 luvuilla, ja se toisinaan yhdistetään vieläkin hippiaatteeseen. 

Bohoa sisustus tyyliä noudattaen voit sisustaa yleisesti hyvin vapaasti. Tiettyjä elementtejä on kuitenkin hyvä noudattaa, sillä ne erottavat tyylin muista sisustustyyleistä. Tyypillisiä elementtejä ovat esimerkiksi runsaat materiaalit, rohkea kuosien käyttö, matala istumatila, lämpimät sävyt ja viherkasvien runsaus. Viherkasvien lisäksi boholle tyypillistä on pampaheinien hyödyntäminen sisustuksessa. Boho sisustustyyli kaipaa usein tunnelmallista valaistusta.

Materiaaleina boho tyylissä käytetään luonnonmateriaaleja, esimerkiksi rottinkia, pellavaa, nahkaa ja bambua. Sävymaailma on neutraali, mutta myös jalokivisävyjä kuten turkoosia, kultaa ja sinivihreää käytetään jonkin verran. Värejä voi siis käyttää maltillisesti tietyissä yksityiskohdissa. Boho sisustustyylissä tyypillisiä ovat kuviolliset ”itämaiset” matot, joita voi yhdistellä hyvin räikeästi. Boho tyylissä oleellinen osa onkin ripaus itämaalaista tyyliä, ja intialaista tunnelmaa.

Boho tyyliin tyypillisiä koriste-esineitä ovat esimerkiksi itämaiset lyhdyt, ja makrameet. Tämän lisäksi seinällä saatetaan käyttää erilaisia puisia koristeitä. Valaisimet findland löydät kauniita bohotyyliä tukevia valaisimia, esimerkiksi seinäkoristeeksi tai kattoon.

Koska itämaiset lyhdyt ja kynttilät kuuluvat Boho tyyliin, sopivat valaisimet kotiisi voivatkin löytyä led kynttilä osastolta. Kodin ollessa runsaasti sisustettu, voi olla, että kaipaat tunnelmavalaistusta, mutta oikeiden kynttilöiden käyttö voi kauhistuttaa paloturvallisuuden vuoksi. Led kynttilän voit asettaa kauniisti kasvien sekaan tai lähelle, ilman että sinun tarvitsee pelätä tulipaloa.

Miten valita valaisin boho tyyliseen kotiin?

No, lähdetään liikkeelle siitä millainen valo tukee värimaailmaa. Koska tavoitteena on tunnelmallinen valaistus, tulee värimaailman olla lämmin. Kattolampuksi voi siis valita jonkin puisen varjostimen, joka tuo hieman kontrastia kodin valaistukseen. Toisaalta myös yksinkertainen pöytä valaisin voi sopia bohotyyliin, ja voit aina illan hämärtyessä pitää vain tätä valoa päällä.

Bohotyyliin sopii myös yksinkertainen metallinen jalkalamppu, esimerkiksi mustassa tai vaaleassa värissä. Tämä klassikko on kätevä ottaa mukaan esimerkiksi olohuoneeseen, ja hyödyntää tätä lukuvalona. Toinen idea olohuoneeseen on ostaa koristelamput, jotka voi ripustaa esimerkiksi kattoon tuomaan tietynlaista tunnelmaa, että olisi takapihalla terassilla nauttimassa lämpimästä kesäillasta.


Bohotyylistä on olemassa myös alaryhmä, skandiboho, joka ei käytä ehkä niin rohkeasti värejä. Tässä tyylissä käytetään enemmän luonnonläheisiä värejä, esimerkiksi valkoista, ja puuta. Valaistuksen suunnittelu voi olla hieman erilainen, sillä liian lämmintä sävyä kannattaa välttää, mikäli huoneessa on paljon vaaleaa.

Mitä boho tyyliseen kotiin ei kaivata?

Boho sisustustyyliin ei kuulu esimerkiksi vintage tai retroesineitä. Koska boho tyylillä haetaan luonnonläheistä tunnetta, voit siis jättää kaiken keinotekoisen pois ja panostaa enemmän esimerkiksi huonekasvien määrään. Vaikka toki liika on aina liikaa, ja runsas sisustus voi näyttää sotkuiselta, voi boho tyyliä noudattaen suhteellisen vapaasti sisustaa ja yhdistellä erilaisia asioita, kunhan ne sopivat yhteen.

Vaikka bohotyyliin kuuluu suurena osana erilaisten värien käyttö rohkeasti, kannattaa huomioida, että liiallinen värien käyttö voi tuoda levottoman olon. Toisaalta, mikäli erilaisia värejä haluaa yhdistellä, voi tähän sopia sittemmin lämmin valaistus hieman rauhoittamaan huoneen tunnelmaa.